STANDPLAATS - Boekenlezer

Ga naar de inhoud
Standplaats Nederland. De wereld van de misdaad (informatie)
Conditie : Zo goed als nieuw
Conditie : Nieuw
Uitgever : Lebowski
Auteur : Gerlof Leistra
Jaar : 2011
Formaat : 13,4 x 21,1 cm
Bladzijden : 185
ISBN 9789048808427

Amsterdam geldt als de hoofdstad van de Nederlandse misdaad. In Mokum wonen en werken de Grote Jongens. Autochtonen uit de Jordaan en West, maar ook allochtonen uit alle windrichtingen. De reputatie van Rotterdam en Den Haag is eveneens geducht, maar ook buiten de Randstad tiert de misdaad welig. Drugs, vrouwenhandel, wapens: de georganiseerde criminaliteit heeft zich overal diep ingevreten. Neem Arnhem, Enschede of Eindhoven – elke stad heeft zijn eigen milieu en zijn eigen godfather(s). Wat gebeurt daar en wie zijn er de bazen?

De wereld van de misdaad beperkt zich niet tot de grote stad. In de zomer waaien criminelen graag uit op het strand van Zandvoort. Een voormalig vissersdorp als Urk heeft zijn eigen problemen. En hoe staat het met de misdaad in een rustiek provinciestadje als Harlingen?
Waar zijn beruchte motorbendes actief? Hoe lopen de lijnen in de nationale misdaad?

In Standplaats: Nederland nemen lokaal en landelijk bekende misdaadverslaggevers de lezer op sleeptouw door hun eigen stad of dorp. Zo ontstaat een volledig beeld van de donkere kant van ons land. Niets is wat het lijkt. Crimineel Nederland onder het vergrootglas in deze gevaarlijk goede misdaadgids.

Aan de hand van tien plaatsen wordt door verschillende schrijvers de misdaad in Nederland beschreven; twee plekken in Amsterdam, het Damrak en de Jordaan, en verder onder andere Arnhem, Eindhoven, Den Haag, de Brunssummerheide en Urk. In de Amsterdamse hoofdstukken kom je (uiteraard) de bekende namen tegen uit de misdadige circuits, maar toch is het interessant om te lezen hoe de gemeente er in slaagde het Damrak uit de klauwen van het Barazani-misdaadsyndicaat te krijgen. Ook de andere hoofdstukken geven op boeiende wijze inzicht in de stand van zaken in de verschillende steden, geschreven door journalisten die veelal in de betreffende steden wonen of werken. De Brunssummerheide valt daar een beetje buiten, maar is eigenlijk het meest huiveringwekkende stukje misdaadterrein van Nederland, aangezien geen van de daar gepleegde moorden is opgelost. Voorzien van een inleiding, een personenregister en korte biografietjes van de verschillende auteurs.

De verzendkosten zijn voor de koper.
€ 4.00
Terug naar de inhoud