FRIESEMEREN - Boekenlezer

Ga naar de inhoud
Friese Meren Fryske Marren (informatie)
Conditie : Zo goed als nieuw
Uitgever : PENN
Auteur : Karel F. Gildemacher, Marieke Bomhof en Klaas Jansma
Jaar : 2009
Formaat : 21 x 21 cm
Bladzijden : 80
ISBN 9789077948378

Het Friese woord voor meer, mar, is familie van moeras.
Waarschijnlijk betekende het oorspronkelijk waterig land, dat in een droge zomer land was en in een nat jaargetijde water.
'Zoet water' ligt binnen dijken en dammen: in meren, plassen, poelen, kanalen, sloten en greppels. Als men het Friese deel van het IJsselmeer en het Lauwersmeer meetelt, bestaat het oppervlak van deze provincie voor ongeveer vijftien procent uit water. Meren en plassen zijn samen ruim 52.000 hectare groot. In natte tijden is het wat meer, in droge wat minder.
Us Marren, ús wetter. Bronnen van leven zijn ze, ook een kostenpost en een opdracht. Maar ze zijn voor een creatieve, natuurminnende generatie van onschatbare betekenis.

Op 12 november 2009 kreeg de provincie Friesland weer zeggenschap over haar meren. Hiermee werd een tweehonderd jaar geleden genomen beslissing uit de Napoleontische tijd teruggedraaid. Vanwege de grote betrokkenheid en de goede kennis van het gebied en het feit dat het nautisch beheer al door de provincie werd uitgevoerd, lag het voor de hand dat de provincie de meren in eigendom kreeg. Het RVOB droeg daarom de 9300 hectare water over aan de provincie. De Friese meren zijn van groot economisch belang en hebben een belangrijke maatschappelijke en toeristische waarde. In deze uitgave wordt aandacht besteed aan het ontstaan en het belang van de meren op het gebied van kwaliteit van het landschap, milieu en en behoud en versterking van de natuurwaarden. Luchtfoto's, kaarten en prachtige sfeeropnamen maken deze uitgave tot een bijzonder geheel.

De verzendkosten zijn voor de koper.
€ 5.00
Terug naar de inhoud