FIERLJEPPEN - Boekenlezer

Ga naar de inhoud
De grote sprong. 50 jaar Fierljeppen (informatie)
Conditie : Zo goed als nieuw
Uitgever : PENN
Auteur : Klaas Jansma en Jelle Roorda
Jaar : 2006
Formaat : 21,5 x 29,5 cm
Bladzijden : 208
ISBN 9789077948071

In 1957 werden in het Friese Winsum de eerste kampioenschappen fierljeppen gehouden. Dat was het begin van een nieuwe sport, ontstaan vanuit een eeuwenoude Friese traditie.
Sport en tradities bepalen nog steeds de sfeer binnen het Frysk Ljeppers Boun, de overkoepelende organisatie.
In De grote sprong wordt het boeiende verhaal van vijftig jaar fierljeppen beschreven en met tientallen illustraties verbeeld. Het wordt geplaatst tegen de achtergrond van ingrijpende veranderingen in de Friese samenleving.
Eierzoekers werden topatleten. Houten polsen van 6,75 meter werden verdrongen via aluminium naar hightech carbon ‘masten’ van elf meter. De overbrugde afstand groeide van tien naar bijna 20 meter. En de organisatie werd steeds professioneler, ook al wordt zij gedragen door vrijwilligers.
Vandaag de dag zijn er ruim vierhonderd ljeppers actief in Fryslân en enkele honderden buiten de provincie, tot in Japan.
De helden in de pols staan garant voor spektakel en sensatie. Dit historisch naslagwerk garandeert uren lees- en kijkplezier.

Op zaterdag 10 augustus 1957 werd in het Friese Winsum een nieuwe sport geboren: 'fierljeppen'. Fierljeppen is een technische sport: verspringen over water met een pols als hulpmiddel. De geschiedenis van het ljeppen (springen) met de pols (stok) gaat terug tot in de middeleeuwen. De pols had in de Friese poldergeschiedenis een functioneel gebruik: het was de snelste manier om zonder omwegen van A naar B te komen. De eerste wedstrijd was nog een mengeling van volksvermaak en sport. Want wat is er mooier dan een spectaculaire sprong in het water. Tegenwoordig wordt er niets aan het toeval overgelaten en zijn de deelnemers goed getrainde atleten die met eersteklas materiaal over het water springen. De auteurs beschrijven voornamelijk de geschiedenis van het Frysk Ljeppersboun en zijn leden. Zij bespreken de geschiedenis van deze jonge sport in een aantal thema's. Achterin staan allerlei statistische gegevens, waarvan de auteurs in het voorwoord al aangeven dat in de begintijd de cijfers niet altijd even betrouwbaar zijn. Met foto's in kleur en zwart-wit.

De verzendkosten zijn voor de koper.
€ 12.50
Terug naar de inhoud