CLUBDOLLARS - Boekenlezer

Ga naar de inhoud
De club van Dollars. Hoe bekende Nederlanders werden opgelicht (informatie)
Conditie : Zo goed als nieuw
Uitgever : Nieuw Amsterdam
Auteur : Stan de Jong en Koen Voskuil
Jaar : 2009
Formaat : 13,5 x 21 cm
Bladzijden : 223
ISBN 9789046805619

Het is 14 maart 2008. In een Fries vakantiepark wordt de 46-jarige Jonathan Tobing gearresteerd, die zich dan al enige tijd voor de politie heeft schuilgehouden. De aalgladde en zeer charmante Tobing heeft zich ten onrechte uitgegeven voor jurist en zou de weduwe van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra voor meer dan een half miljoen euro hebben opgelicht. Maar Anita Schuts blijkt lang niet het enige slachtoffer van de 'meesteroplichter', die zo graag in de wereld van de beau monde verkeert. Ook Viola Holt, Willeke Alberti, Eddy Becker, Robert Schoemacher en Marijke Helwegen zijn in de praatjes getrapt van de nepadvocaat die zelfs een lid van het Koninklijk Huis weet te bereiken. Bovendien zou Tobing deel uitmaken van een netwerk van zakenlieden dat zich heeft toegelegd op het leegschudden van Bekende Nederlanders: de Club van Dollars.

In een spannende en soms hilarische speurtocht duiken Revu-verslaggevers Stan de Jong en Koen Voskuil in het leven van Jonathan Tobing en gaan zij op zoek naar de mysterieuze Club van Dollars.

Jonathan Tobing is een meesteroplichter die jaren lang met z'n mooie looks, charme en gladde praatjes bekende Nederlanders heeft bedrogen. Twee onderzoeksjournalisten hebben, na zijn arrestatie in 2008, zijn hele handel en wandel onderzocht. Na het lezen van dit verhaal heeft de lezer bijna alleen maar bewondering voor de gladde leugentjes van de miljoenenritselaar, maar ook plaatsvervangende schaamte voor zijn slachtoffers die zonder ook maar iets te checken in de val zijn gelopen. De twee Nederlandse onderzoeksjournalisten hebben degelijk werd verricht, maar breien de verhaaltjes (heden en verleden) aan elkaar zonder echt gestructureerd te werk te gaan. Ook voor de 'Club van Dollars' (de titel), het netwerk waarvan Tobing deel uitgemaakt zou hebben, is er maar weinig meer dan onrechtstreeks bewijs. Het boek blijft zo wat steken in goed bedoelde pogingen om personen en gebeurtenissen aan elkaar te linken, maar die er nooit in slagen de lezer te overtuigen. Met een register op persoonsnamen.

De verzendkosten zijn voor de koper.
€ 4.00
Terug naar de inhoud